Vaksalagatan 41,
75331 Uppsala


0707-333853

Mån-Tor: 10-18
Fre: 9-16, Lör: 11-15

Varför hudvård?

Varför hudvård?

Måste man rengöra huden varje dag och använda ansiktskräm? Och måste man använda produkter speciellt avsedda för ansiktet eller går det bra med vilken tvål och kräm som helst?

Det beror på hur du själv vill att din hud ska se ut om 10, 20, 30 år. Visst kan du rengöra huden i duschen med duschtvålen, men konsekvensen blir en uttorkat hud som i regel blir torr och i värsta kan du får akne och/eller skör och ömtålig hud. En torr hud har mindre motståndskraft och rynkor och linjer framträder lättare.

Idag lever vi i en smutsig miljö. Luften är förorenad med avgaser och somliga har yrken där de vistas i miljöer som är mindre gynnsamma för huden. På grund av det så är det viktigt att rengöra ansiktet på kvällen. På morgonen behöver du inte rengöra huden eftersom du inte blir särskilt smutsig under natten. Ekologisk ansiktsrengöring för huden. Vegan.

Med rätt kunskap kan du hålla huden fräsch länge med rätt rengöring och återfuktning. Undvik produkter innehållande syntetiska ingredienser som inte tillför huden någon näring alls. Lägg hellre pengarna på kvalitativ hudvård, det vill säga ekologiska produkter som är 100% växtbaserade och tillför näring till din hud samt blir mycket drygare i längden.

Rengöring med olja

Att rengöra huden med olja är väldigt bra, särskilt om den är fettfattig. Milt och skonsamt. Huden producerar själv olja (sebum) och blir ofta uttorkad när man rengör med produkter som innehåller sulfater eller andra uttorkande ingredienser. Så med olja som rengöring så återfettar du huden istället för att torka ut den. Då behöver inte huden jobba så mycket med att producera nytt sebum och den blir mer balanserad. En välbalanserad hud får inte en blank t-zon under dagen.

Rengöring med mjölk

Rengöringsmjölk innehåller både en fett och fukt. Det kan passa dig som har en normal till fet hud. Har du en torr hud så rekommenderar jag hellre än rengöringskräm som är lite fetare än rengöringsmjölk.

Rengöring med tvål

Tvål är inget jag rekommenderar för huden i ansiktet. Den innehåller ofta sulfater vilket bidrar till att torka ut huden. Ska du välja tvål så välj en oljebaserad, ekologisk tvål som är sulfatfri.

Återfuktning med kräm eller olja

Du som har en normal hud behöver ha en balanserad kräm som tillför både fukt och fett. En torr hud kan vara antingen fuktfattig, fettfattig eller sakna både fukt och fett. Den fuktfattiga huden behöver en kräm som tillför mycket fukt, gärna med hyaluronsyra i som binder fukten i huden. Den fettfattiga huden behöver en fetare kräm eller om den är extremt fettfattig så kan det räcka med att smörja in med endast ansiktsolja. Smeta inte på vilken olja som helst utan välj ut en komponerad ansiktsolja så att det inte blir för ensidigt för huden. Den behöver näring. Överdriv dock inte oljan då huden kan bli torr och grovporig av användning under lång tid. Det är viktigt att du är riktigt fuktig i ansiktet när du smörjer in huden med olja eftersom fett och fukt går in i huden väldigt bra tillsammans. Men huden har svårt att absorbera fukt och fett var för sig. När du känner att huden börjar bli mättad på olja övergår du till en återfuktande ansiktskräm.

För övrigt är det bra att byta hudvårdsprodukter då och då. Huden blir mättad efter lång tids användning av en och samma produkt. Precis som du inte äter samma mat varje dag, så behöver huden omväxlande näring.

Serum

Vill du vårda och skämma bort huden lite extra så kan du komplettera dina hudvårdsprodukter med ett serum. Där kan du välja serum specifikt efter vad du vill uppnå. Antiage, age-protect, reparerande, balanserande. Ett serum kan även behöva kompletteras med om du har haft specifika problem med huden som du vill komma tillrätta med.

Om du vill ha hjälp med att välja produkter så rekommenderar jag absolut att du går till en terapeut som är nischad och utbildad på ekologiskt. Att välja näringsrik hudvård är att föredra framför hudvård med syntetiska komponenter som förutom att inte tillföra huden näring även kan vara skadliga.

Dela det här: