Vaksalagatan 41,
75331 Uppsala

018-4951515
0707-333853

Mån-Tor: 10-18
Fre: 9-16, Lör: 11-15

LOVE ME TENDER EKOCENTER

BARF – Biologiskt Anpassad Rå Föda

BARF – Biologiskt Anpassad Rå Föda

Tänk dig att det skulle komma ut en ny typ av mat för oss människor på marknaden. All näring du behöver, sammanpressad till typ cornflakes. I marknadsföringen skulle det stå: ”Nu har det kommit en ny näringsrik mat som innehåller all näring du behöver. Ät den morgon, middag och kväll. Ingen annan mat är nödvändig och det är mycket billigare än färskvaror.” Låter det frestande? Naturligt? Något som du skulle springa och köpa direkt? Äntligen slipper du laga mat varenda dag. Du slipper bland annat äta kött, fisk, sallad och frukt. Allt finns i det nya torrfodret för människor. Så fiffigt! Eller…?

Torrfoder, nej tack!

När jag såg hur min hund Zorro åt sitt torrfoder tyckte jag så synd om honom. Han tog några torra kulor i munnen och kastade ner dem på golvet. Sedan tittade han upp på mig med sina hundögon och började knapra i sig kula för kula. Nej, gott såg det inte ut att vara. För mig kändes det onaturligt att en levande varelse skulle äta samma mat, morgon och kväll, 365 dagar om året. Jag  bestämde mig för att gå tillbaka till det katterna och hunden äter i vilt tillstånd: Rått kött.

Biologiskt Anpassad Rå Föda

BARF betyder Biologiskt Anpassad Rå Föda och innebär att alla djur bör äta den föda som de är anpassade för. Det är inte svårt att ge din katt denna typ av mat. Våra köttdiskar är fyllda med rått kött. Det finns nu också vissa djurmatsproducenter som har specialiserat sig på att tillverka färdigmalet rått kött som de säljer fryst i färdiga förpackningar. Du behöver naturligtvis veta vad katten behöver, men den behöver inte ha exakt samma näringsintag varje dag så länge den får en balanserad kost som sträcker sig över tre veckor. Ger du katten kyckling så kan du ge den allt kycklingen innehåller, med skrov och allt. BARF för katter.

BARF och torrfoder

Vill du växla mellan torrfoder och BARF går det också bra. Det som då är viktigt att tänka på är att inte ge torrfoder och BARF i samma måltid eftersom matsmältningen fungerar olika med de olika fodren. Ge då istället rå föda ena måltiden och torrfoder nästa måltid, men inte samtidigt.

Torrfoder kom för att stanna

Torrfoder uppfanns 1860 av hundägaren James Spratt, men det var inte förrän under 1950-talet som det verkligen slog igenom. Ungefär samtidigt introducerades torrfoder för katter på marknaden. Idag finns det ett stort utbud kommersiella hund- och kattfoder att välja på. Till och med olika foder för olika kattraser. De kommersiella tillverkarna av katt- och hundfoder har tyvärr fått somliga veterinärer att varna oss djurägare för att ge våra husdjur annat än torrfoder, eftersom det kan utgöra en risk för deras hälsa och vara direkt farligt. När jag läser alla dessa varningar förundras jag över att katten och hunden har överlevt i årtusenden tills människan var så smart att uppfinna torrfoder.

Orsakar hälsoproblem

Husdjursmaten innehöll förr kött från hästar. Nu för tiden kommer köttet oftast från till exempel slaktad kyckling, lamm och ko. Det mesta av innehållet är spannmål och restprodukter från bland annat sockertillverkningen. Sedan katter och hundar började äta detta tillagade foder varje dag har det blivit allt vanligare att de drabbas av allergier. Även andra mer allvarliga medicinska problem har blivit synliga.

Matförstörda

Idag har vi många matförstörda katter och hundar som till följd av kommersiella foder drabbas av bland annat klåda, eksem, urinsten, känslig mage, håravfall och svamp. Många foder innehåller den kemiska antioxidanten BHA (Butyl-Hydroxy-Anisole) som misstänks orsaka lever- och njursvikt samt klåda och cancer hos djur. Det är bevisat att vissa personer kan ha svårt att bryta ner BHA och BHT vilket resulterar i hälso- och beteendeförändringar. Jag var själv i kontakt med en av de största katt- och hundfodertillverkarna på marknaden för att fråga om deras foder innehåller BHA, vilket jag av en händelse hittade något skrivet om på Internet. Tillverkaren medgav att det stämde. De medgav att det inte skrivs ut på innehållsdeklarationen om det är en påse som innehåller mindre än 10 kilo. De var väldigt noga med att påpeka att BHT är godkänt av EU. Frågan är om det är en garanti för att det är hälsosamt?

Pottengers katter

Under perioden 1932-1942 gjorde den amerikanske fysikern Francis M Pottenger Jr studier i hur kokt respektive rå föda påverkade hälsa, beteende och skelett hos katter. De patologiska och kemiska undersökningarna övervakades av Alvin G Ford, professor vid Huntington Memorial Hospital i Pasadena. Studierna var mycket noggranna och utfördes helt enligt vetenskaplig standard. Drygt 900 katter i fyra generationer studerades och de följdes i generationer. Katterna delades in i två grupper.

Grupp 1 utfodrades med:

 • två tredjedelar kokt kött
 • en tredjedel pastöriserad mjölk
 • torskleverolja

De utvecklade:

 • allergier
 • hudproblem
 • sjukdomar
 • deformationer i skelettet
 • problem med hjärta, lever, sköldkörtlar, testiklar, äggstockar och urinblåsa

De fick parasiter och beteendestörningar samt en ökad inflammation i nervsystemet. Senare generationer fick mindre kullar, ungarna blev svagare och hade högre dödlighet. De hade en markant lägre födelsevikt. I tredje generationen fick katterna stora problem med aveln. Det blev ingen fjärde generation. Antingen var den tredje generationens föräldrar sterila eller så dog den fjärde generationen innan de föddes.

Grupp 2 utfodrades med:

 • två tredjedelar rått kött
 • en tredjedel opastöriserad mjölk
 • torskleverolja

De visade inga:

 • skelettproblem
 • allergier
 • beteendestörningar

Avkomman var lika frisk i generation efter generation. Katterna hade en mycket jämnare födelsevikt inom kullarna och ungarna i gemen var mer likvärdiga och hade lägre dödlighet än Grupp 1. De hade bättre immunförsvar och dog mer sällan i komplikationer efter operationer än Grupp 1 som fick kokt kött. Alla fyra generationer var vid god hälsa under hela sitt liv.

Fyra generationer för återställning

Pottengers forskning visade att kokt föda kan störa bland annat ett djurs immunförsvar, reproduktionsförmåga och normala beteende. Dessutom upptäckte han att det behövdes fyra generationer av rå föda för att rätta till försämringen. Torrfoder innehåller det sämsta köttet som tillvaratas och sedan går det igenom en massa processer fram tills det är en färdig produkt. Vad kan vi då dra för slutsats av Pottengers forskning? Man behöver inte vara särskilt smart för att räkna ut att naturlig rå föda måste vara det bästa alternativet för katten.

Dragana M Toro

Publicerad i Akademiska Katten

Dela det här: